Het principe van dynamische energieprijzen is kort samengevat dat het leveringstarief wat u betaalt voor uw stroom en gas gelijk is aan de inkoopprijs op de handelsmarkt voor energie plus een transparante opslag van de energieleverancier.
U betaalt de variabele inkoopprijs die geldt op de handelsmarkt wat betekent dat uw energietarieven direct mee bewegen met de prijsontwikkelingen.

Kenmerken van dynamische tarieven
- Het leveringstarief voor elektriciteit op de handelsbeurs (EPEX)
Op de handelsmarkt geldt ieder uur een ander stroomtarief welke dagelijks om 15:00 uur voor de opvolgende dag bekend gemaakt wordt. De leverancier kijkt daarom naar je verbruik in een specifiek uur en vermenigvuldigt dit met de inkoopprijs van dat moment plus de opslag. - Het leveringstarief voor gas op de handelsbeurs (LEBA)
De inkoopprijs voor gas varieert per dag welke eveneens dagelijks om 15:00 uur voor de opvolgende dag bekend gemaakt wordt. Hier geldt dat de leverancier kijkt naar wat u per dag heeft verbruikt op en vermenigvuldigt dit met de inkoopprijs op die dag plus een opslag.
Hoe het maandelijkse voorschotbedrag wordt bepaald
Bij dynamische energietarieven betaalt u net als bij de gangbare energiecontracten maandelijks een voorschotbedrag voor uw energie. Het verschil is dat u bij een dynamisch contract iedere maand wordt afgerekend op basis van de energie die u werkelijk verbruikte. Dit betekent dat maandelijks wordt gekeken wat u aan energiekosten heeft gemaakt en hoe hoog uw voorschotbedrag was. Vervolgens wordt dit met elkaar verrekend. Bij andere contracten vindt deze verrekening jaarlijks plaats, in plaats van maandelijks.
Aangezien de dynamische tarieven van te voren niet vast staan, lijkt het wellicht complex om een voorschotbedrag vast te stellen. Leveranciers hebben hier echter een oplossing voor;
Van tevoren stelt men namelijk een indicatief dynamisch leveringstarief vast op basis van de actuele marktprijzen. Gedurende het jaar kan dit indicatieve bedrag wijzigen, afhankelijk van hoe de prijzen zich ontwikkelen. Het tarief vermenigvuldigt de leverancier met uw jaarverbruik (dat gebaseerd is op uw verbruik in het verleden). Vervolgens bepaalt de leverancier aan de hand van die berekening uw voorschotbedrag. Het voorschotbedrag hoeft niet voor iedere maand gelijk te zijn. Als de prijzen namelijk stijgen of dalen, dan kan uw voorschotbedrag aan de hand van deze wijzigingen mee stijgen of dalen.
Het voorschotbedrag versus werkelijke energiekosten
Iedere maand word u afgerekend op basis van uw werkelijke verbruik. De leverancier vergelijkt daarom achteraf elke maand het betaalde voorschotbedrag met uw werkelijk gemaakte energiekosten. Vielen uw energiekosten hoger of lager uit dan uw voorschotbedrag, dan wordt dit verschil met elkaar verrekend.
Nog een belangrijk onderdeel om te noemen is dat de leverancier uw jaarverbruik deelt door twaalf maanden en houdt dit volume aan voor het vaststellen van uw maandelijkse voorschotbedrag. Dus stel dat u 3.000 kWh per jaar verbruikt, dan gaat de leverancier ervan uit dat u iedere maand gemiddeld 250 kWh verbruikt.
Deze rekenmethode houdt de leverancier aan ondanks het feit dat er tussen het verbruik in de zomer en in de winter meestal een groot verschil zit. Bij het maandelijks verrekenen van het voorschotbedrag en de werkelijke energiekosten kan het dus zijn dat u geld moet bij betalen (indien u meer energie heeft verbruikt), of geld terug krijgt (indien u minder energie heeft verbruikt).
Dynamisch, variabel of vast: wat is de beste optie?
Dynamische tarieven zijn momenteel het meest voordelig en is ook niet verwonderlijk gezien de uitzonderlijke situatie op de huidige energiemarkt. Het voordeel van een dynamisch energiecontract is dat het voor de leverancier relatief weinig risico oplevert en daarmee voor u een behoorlijk financieel voordeel kan opeveren, zowel in verhouding tot overeenkomsten met standaard variabele prijzen en overeenkomsten met vaste prijzen.
Een leverancier met dynamische energiecontracten koopt namelijk op dagelijkse basis energie in. U als klant (eingebruiker) word afgerekend op basis van de actuele inkoopprijs tegen uw werkelijk verbruik. Het voordeel is dat de leverancier geen onnodige kosten maakt én minder prijsrisico hoeft in te calculeren.
De keerzijde aan dynamische energieprijzen is bijvoorbeeld het niet kunnen voorspellen hoe de energieprijzen zich tijdens de wintermaanden ontwikkelen. Dit ook vanwege het feit dat de beursprijzen mede bepaald worden door vraag en aanbod. Dezelfde werkwijze geldt voor standaard variabele tarieven, echter zijn deze tarieven doorgaans fors hoger dan dynamische tarieven. Zo hebben wij onder andere kunnen zien, terwijl de handelsbeurs prijzen daalden in maand oktober, dat de standaard variabele prijzen in dezelfde maand fors zijn gestegen.
Daarentegen zit u met een variabel contract niet vast aan een specifieke contractduur. Indien er wel een contractduur overeengekomen is met dynamische prijzen, dan kunt u veelal tijdens de looptijd va de overeenkomst uw tarieven fixeren (vast zetten) voor de resterende looptijd van de overeenkomst.
Wilt u weten welk type aanbod het beste bij uw situatie past? Neem dan constact op met een van onze adviseurs of vraag hier een offerte aan!
Iconicx Energy Advies
E. info@iconicx.nl | T. 036 303 3 025