Energie Compensatie; Dit zijn de regelingen

Door de hoge energieprijzen krijgen veel eindgebruikers het financieel erg lastig en daarom voert de overheid compensatieregelingen door. Welke regelingen dit zijn en aan welke voorwaarden u moet voldoen leest u in dit artikel.

Deel dit bericht

Door de hoge energieprijzen krijgen veel eindgebruikers het financieel erg lastig en daarom voert de overheid compensatieregelingen door. Welke regelingen dit zijn en aan welke voorwaarden u moet voldoen leest u in dit artikel.


Het prijsplafond voor Consumenten, de ZZP’er en de kleinere MKB’er

Het prijsplafond houdt in dat u als consument, ZZP’er of kleinere MKB’er voor een deel van uw energie maximale tarieven betaalt. Begin oktober kwam de overheid met de definitieve tarieven van het prijsplafond. Deze compensatieregeling ziet er als volgt uit:

 • In november én december krijgt u als kleinverbruiker totaal € 380,00 financiële compensatie. Deze korting wordt verrekend via uw energieleverancier.

 • De maximale prijs die u per 1 januari 2023 betaalt voor stroom is € 0,40 cent per kWh tot het verbuik van 2.900 Kwh op jaarbasis en voor gas € 1,45 per m3 tot het verbruik van 1.200 m3 op jaarbasis. Voor de energie die boven dit maximale verbruik uitkomt, betaalt u de marktprijs van uw energieleverancier.

De overheid vergoedt het prijsverschil tussen de maximale energietarieven die leveranciers in rekening mogen brengen en de prijs die zij hiervoor betaalden. Het is daarom nog niet duidelijk hoeveel de compensatie daadwerkelijk gaat kosten omdat dit afhangt van de ontwikkeling van de energieprijzen in het komende jaar. Nu wordt het totale compensatiebedrag geschat op € 23,5 miljard.  

Waar enerzijds de overheid u tegemoet komt in uw energiekosten, vervalt anderzijds de tijdelijk verlaagde energiebelasting op stroom en het verlaagde BTW tarief naar 9% op energie. Vanaf 1 januari betaalt u dus weer het reguliere tarief voor energiebelasting en het oorspronkelijke BTW tarief van 21% over uw energie.


TEK: de energie compensatie voor de energie-intensieve MKB’er

De overheid stelt een extra energie-compensatie beschikbaar voor de MKB’er waarvan de energiekosten een substantieel deel van de omzet uit maakt. Dit betekent dat naast het prijsplafond en de € 190,00 compensatie in november en december, de energie-intensieve MKB’er nog een extra vergoeding krijgt voor hun gestegen energiekosten. Deze compensatie heet de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) en ziet er als volgt uit:

 • Wanneer de energietarieven boven de € 0,35 per kWh en boven de €1,19 per m3 exclusief BTW uitkomen, treedt de TEK-regeling in werking.

 • De compensatie houdt in dat 50% van de energiekosten die boven het vastgestelde drempelniveau komen vergoed worden, maximaal tot het bedrag van € 160.000,00. Voor de Glastuinbouw ligt dit maximale bedrag op € 62.000,00 vanwege Europese afspraken.

De regeling moet eerst nog afgestemd worden met de Europese Commissie. Wanneer de compensatie definitief is, geldt deze voor heel 2023 en de laatste twee maanden van 2022. De overheid verwacht 3,1 miljard euro beschikbaar te moeten stellen. U moet wel nog even geduld hebben voordat het eerste bedrag overgemaakt wordt, want de aanvraag kunt u als MKB’er waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2023 doen. Aan deze regelingen zijn overigens de volgende voorwaarden verbonden:

 • Uw onderneming is een energie-intensieve mkb-onderneming en uw energiekosten komen overeen met minimaal 12,5% van uw omzet.

 • Uw omzet mag niet meer zijn dan 50 miljoen euro per jaar, waarbij de compensatie geldt per onderneming en niet per energiecontract of per locatie.

 • Uw jaarverbruik moet minimaal 50.000 kWh per jaar zijn voor elektriciteit en/of 5.000 m3 per jaar voor gas.

 • De maximale prijscompensatie ligt op € 0,30 cent per kWh elektriciteit en € 1,00 per m3 voor gas.

 • Als MKB’er mag u niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben. Aanvragen verlopen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Kritiek op compensatie

Gezien het prijsplafond per 1 januari 2023 van kracht gaat, valt er wat ons betreft een belangrijke kanttekening gemaakt te worden aan de hand van onze doorrekeningen. Het moment waarop de jaarrekening opgemaakt wordt, wat veelal verbonden is aan het moment waarop de energielevering is gestart, is namelijk mede bepalend in hoeverre het prijsplafond de energiekosten dempt. Het kan in de huidige regeling bijvoorbeeld zo zijn, dat wanneer u onder het gestelde verbuik van het prijsplafond blijft, u toch voor een deel de hoge marktprijzen betaalt vanwege het moment van de jaarrekening.

Verder zal slechts een kwart van het energie-intensieve MKB naar verwachting geholpen worden via de compensatieregeling, zo geeft voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL aan bij nieuwsradio BNR. Dit komt mede doordat energiekosten voor 12,5 procent overeen moeten komen met de omzet alvorens men als ‘energie-intensief’ beschouwd wordt.

Er zijn echter genoeg bedrijven met met substantieel gestegen energiekosten, maar die niet onder het kopje ‘energie-intensief’ vallen. Ook is het maximale steunbedrag van € 160.000,00 voor een deel van het MKB een druppel op de gloeiende plaat. Ondanks de financiële steun blijft voor hen mogelijk de energierekening alsnog onbetaalbaar.

Tevens komt de steun laat. De eerste aanvraagmogelijkheid is waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2023 waarna het vervolgens afwachten is wanneer het geld wordt overgemaakt. Dit terwijl nu al bij veel ondernemers het water aan de lippen staat vanwege een vertienvoudigde energierekening. En dan moet de echte winter nog beginnen. 

De compensatieregeling lijkt daarom niet toereikend voor iedereen. Wel geeft het kabinet aan te onderzoeken hoe ondernemers eerder hulp kunnen krijgen, nog voor het voorjaar van 2023.


Wat zijn de opties om uw energiekosten te verlagen?

Op het moment zijn er nauwelijks energieleveranciers die energiecontracten met vaste tarieven aanbieden. Een goed alternatief kan daarom een energiecontract zijn met dynamische tarieven waarover wij onlangs een uitgebreid nieuws item hebben gepubliceerd.

Verder kunnen wij niet vaak genoeg herhalen dat de meest voordelige energie nog altijd de energie is die u niet verbruikt of zelfvoorzienend in bent, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een zonnesysteem. Daarnaast denken wij graag met u mee en kunt u altijd een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen, of een contract-check laten uitvoeren.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen in het verlagen van uw energiekosten? Neem dan contact met ons op en kom in gesprek met een van onze adviseurs!


Iconicx Energy Advies
E. info@iconicx.nl | T. 036 303 3 025

  

De Marktprijzen

Bovenstaand worden handelsprijzen weergeven. Om tot de prijs voor de consument te komen rekent de overheid enkele verplichte toeslagen. Het energietarief bestaat uit het volgende:


Consumentenprijs op basis van één kilowattuur (kWh) stroom bestaat uit:

 • Stroomprijs van de inkoopmarkt;
 • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten;
 • Energiebelasting;
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE);
 • 21% btw.

 

Consumentenprijs op basis van één kubieke meter (m3) gas bestaat uit:

 • Gasprijs van de inkoopmarkt
 • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten
 • Energiebelasting
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)
 • Regiotoeslag
 • 21% btw

Statusinformatie

1. Verified = Gecontroleerd (De adviseur mag energie advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

2. Unverified A = Niet gecontroleerd (De adviseur mag vanwege een lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

3. Unverified B = Niet gecontroleerd (De adviseur is uit dienst en word niet meer gecontroleerd op energie advies en bemiddeling van overeenkomsten in de energiemarkt)

4. Suspended A = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

5. Suspended B = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek alleen onder begeleiding van een verified adviseur advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

6. Withdrawn = Per direct ingetrokken (De adviseur mag geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)