Verlaag uw energiekosten met Spotmarkt prijzen!
Wij werken momenteel aan onze nieuwe website!
Doorlooptijd zonnepanelen 4 tot 6 weken!
Verlaag uw energiekosten met Spotmarkt prijzen!
Wij werken momenteel aan onze nieuwe website!
Doorlooptijd zonnepanelen 4 tot 6 weken!
Verlaag uw energiekosten met Spotmarkt prijzen!
Werk mee aan een eerlijke, transparante, veilige en duurzame energiemarkt!
Wij werken momenteel aan onze nieuwe website!

Géén heffing voor klanten met zonnepanelen

Energiebedrijf Vandebron kondigde vorige maand een nieuwe kostenpost aan voor klanten met zonnepanelen. ‘Maar eigenlijk is de heffing er nooit geweest’, stelt Roland van der Klauw, directeur bij Wocozon.

Deel dit bericht

Energiebedrijf Vandebron kondigde vorige maand een nieuwe kostenpost aan voor klanten met zonnepanelen. ‘Maar eigenlijk is de heffing er nooit geweest’, stelt Roland van der Klauw, directeur bij Wocozon.

Modern house with solar panels. Night view of a beautiful white house with solar panels.

Van der Klauw heeft met Wocozon als missie om bewoners van sociale huurwoningen ook te laten profiteren van zonne-energie om hun woonlasten te verlagen. De aankondiging van Vandebron dat het energiebedrijf een heffing voor zonnepaneeleigenaren invoert, was de ondernemer dan ook een doorn in het oog.

Doelbewust

‘Vandebron heeft in de zonne-energiemarkt voor veel ophef gezorgd met de aankondiging vaste terugleveringskosten in rekening te gaan brengen aan eigenaren van zonnepanelen die zonne-energie terugleveren aan het stroomnet’, stelt Van der Klauw. Wat het energiebedrijf daarbij echter doelbewust niet verteld heeft bij zijn mediaoffensief, is dat alle consumenten bij Vandebron een modelcontract kunnen afsluiten zonder die extra heffing. Want wie een modelcontract afsluit, hoeft geen vaste terugleveringskosten te betalen.’

Standaardcontract

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelde eerder al dat energiebedrijven in het modelcontract – het “standaardcontract” dat alle leveranciers verplicht zijn om consumenten aan te bieden (red. zie kader) – geen extra kosten aan zonnepaneeleigenaren in rekening mogen brengen.

Dat werd nog eens bevestigd in de antwoorden van minister Jetten op Kamervragen van Silvio Erkens (VVD). Hij stelde dat in het modelcontract een extra kostenpost voor klanten met zonnepanelen niet is toegestaan. ‘Leveranciers zullen dus altijd een contract aan moeten bieden zonder deze extra kosten. Als klanten het niet eens zijn met het betalen van extra kosten voor terugleveren, dan kunnen ze het modelcontract afsluiten of overstappen naar een andere leverancier’, aldus de minister voor Klimaat en Energie die in de Energiewet wil regelen dat energieleveranciers, naast het bestaande modelcontract met variabele tarieven, ook een modelcontract met vaste tarieven moeten aanbieden; ongeacht of de consument zonnepanelen heeft of niet.

Proef op de som

Van der Klauw heeft in de afgelopen periode de proef op de som genomen en geprobeerd om bij energiebedrijf Vandebron een modelcontract af te sluiten. Dat had volgens hem behoorlijk wat voeten in aarde.

‘De website van Vandebron is zo ingericht dat je automatisch een “Vandebron”-modelcontract krijgt aangeboden in plaats van een modelcontract conform de voorwaarden van de ACM. Dat is een contract van 1 jaar vast, 3 jaar vast of variabel. Na wat dagen heen en weer communiceren, is het me toch gelukt en is het modelcontract ingegaan zónder de zonnepaneelheffing van Vandebron.’

Advies

‘Natuurlijk kunnen Vandebron-klanten als ze dat willen ervoor kiezen om extra te betalen aan het energiebedrijf omdat ze zonnepanelen hebben, maar je kan ook gewoon om het echte modelcontract vragen’, vervolgt Van der Klauw.

Daarbij is het voor consumenten wel belangrijk om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende contractvormen. Toezichthouder ACM meldt namelijk dat de modelcontracten niet altijd het voordeligste contract zijn dat energieleveranciers aanbieden. Volgens de meest recente editie van de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM betalen consumenten met een gemiddeld energieverbruik bij Vandebron maandelijks 234 euro bij een variabel contract voor onbepaalde tijd, 228 euro bij een vast contract met de looptijd van 1 jaar en 232 euro bij een vast contract met de looptijd van 3 jaar. De kosten voor een modelcontract bedragen volgens de toezichthouder bij Vandebron 252 euro per maand. Gemiddeld bedragen de kosten voor zo’n modelcontract bij de energieleveranciers 272 euro per maand.

Of het modelcontract voor zonnepaneeleigenaren daarom voordeliger is, hangt af van de vaste terugleveringskosten bij de andere contractvormen. Afhankelijk van de hoeveelheid zonne-energie die consumenten terugleveren, bedragen de vaste terugleveringskosten bij vaste en variabele contracten namelijk 4 tot 46 euro per maand.

Verantwoordelijkheid

Voor Van der Klauw staat één ding in ieder geval buiten kijf: ‘Zonnepanelen op eigen dak moeten voor alle consumenten aantrekkelijk blijven. Vandebron heeft zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid die een energieleverancier heeft tegenover de consument niet op een correcte wijze ingevuld. Wat mij betreft mag de Haagse politiek en ook de ACM hier harder tegen optreden.’

Bron: solarmagazine.nl

Zonnepanelen & Energiecontracten

Wanneer u zonnepanelen heeft, of voornemens bent om te investeren in zonnepanelen, dan hoeft u zich vooralsnog geen zorgen te maken over het betalen van ‘heffingen’ over het deel wat u gaat terugleveren. Het investeren in zonnepanelen is en blijft lonend, echter is het wel zaak dat u het juiste energiecontract afsluit bij de juiste leverancier, passende bij uw specifieke situatie.

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn en welk energiecontract het beste past bij uw specifieke situatie? Of bent u voornemens te investeren in een zonnesysteem en wilt u precies weten waar u aan toe bent? Vraag dan een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs en haal het maximale rendement uit uw energie;

Want immers… U staat centraal!

De Marktprijzen

Bovenstaand worden handelsprijzen weergeven. Om tot de prijs voor de consument te komen rekent de overheid enkele verplichte toeslagen. Het energietarief bestaat uit het volgende:


Consumentenprijs op basis van één kilowattuur (kWh) stroom bestaat uit:

 • Stroomprijs van de inkoopmarkt;
 • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten;
 • Energiebelasting;
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE);
 • 21% btw.

 

Consumentenprijs op basis van één kubieke meter (m3) gas bestaat uit:

 • Gasprijs van de inkoopmarkt
 • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten
 • Energiebelasting
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)
 • Regiotoeslag
 • 21% btw

Statusinformatie

1. Verified = Gecontroleerd (De adviseur mag energie advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

2. Unverified A = Niet gecontroleerd (De adviseur mag vanwege een lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

3. Unverified B = Niet gecontroleerd (De adviseur is uit dienst en word niet meer gecontroleerd op energie advies en bemiddeling van overeenkomsten in de energiemarkt)

4. Suspended A = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

5. Suspended B = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek alleen onder begeleiding van een verified adviseur advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

6. Withdrawn = Per direct ingetrokken (De adviseur mag geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)