Vanaf vandaag 0% BTW voor zonnepanelen op woningen

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning gold een btw-tarief van 21%. Er is een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen van deze wijziging leest u in dit artikel.

Deel dit bericht

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning gold een btw-tarief van 21%. Er is een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen van deze wijziging leest u in dit artikel.

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw en een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.

Let op! Koopt u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dit noemen we geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.


Ik ben particulier, wat betekent dit voor mij?

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen op of bij uw woning. En omdat u geen btw betaalt, hoeft u die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer.

Toch zien wij u als btw-ondernemer. Dat komt doordat u met uw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. Maar u hoeft zich niet bij ons aan te melden als btw-ondernemer als uw jaaromzet onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.

Komt uw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de € 1.800? Dan moet u zich bij ons aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. U kunt zich dan wel aanmelden voor de kleineondernemersregeling.


Ik ben ondernemer, wat betekent dit voor mij?

Worden uw zonnepanelen op of bij uw woning geplaatst? Vanaf 1 januari 2023 geldt hiervoor het 0%-tarief. U betaalt hierover dan dus geen btw en kunt die dus ook niet terugvragen. Met uw zonnepanelen levert u energie terug aan uw energiemaatschappij, en dat blijft wel een met btw belaste activiteit. Dit geeft u aan in uw btw-aangifte.


Controle gebruiksdoel in het BAG-Register

Wilt u weten of u te maken heeft met een woning? Dit kunt u bijvoorbeeld controleren in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

Soms worden de zonnepanelen op een pand geplaatst dat zowel een bedrijfs- als een woonfunctie heeft, en worden de panelen voor beide functies gebruikt. In die situatie geldt tevens dat u geen btw betaalt. Twijfelt u over het type pand waarmee u te maken hebt? Bel dan met de BelastingTelefoon.


De Factuurdatum Bepaald het BTW-tarief

Misschien is (een deel van) de betaling van de zonnepanelen al in 2022 gedaan en worden ze pas geleverd in 2023. Of wordt in het jaar 2022 al een offerte gestuurd voor realisatie in het jaar 2023. In alle gevallen geldt: de factuurdatum is bepalend voor het btw-tarief. Ook als het gaat om een factuur voor een aanbetaling. Dus is de factuurdatum in 2022, dan is het btw-tarief 21%. En is de factuurdatum in 2023, dan is het btw-tarief 0%.

Aan de factuurdatum, en daarmee het btw-tarief dat op de factuur staat, is wel een voorwaarde verbonden. Als er geen aanbetaling is gedaan, dan moet de factuurdatum uiterlijk de 15e dag zijn van de maand na de levering en installatie van uw zonnepanelen.

Bovendien moet er, als er wel een aanbetaling moet worden gedaan, eerst een factuur zijn voor de aanbetaling. Op die factuur moet tenminste het bedrag van de aanbetaling en de btw vermeld staan.

Let op! Worden uw zonnepanelen in 2023 op of bij uw woning geïnstalleerd, maar hebt u in 2022 al een (aanbetalings)factuur gekregen met 21% btw? En gaat het niet om een nieuwbouwwoning met geïntegreerde panelen? Om btw terug te vragen, kunt u zich al in 2022 aanmelden als btw-ondernemer via de Opgaaf Zonnepaneelhouders. Na deze aanmelding krijgt u een btw-aangifte, waarmee u de btw kunt terugvragen. Ook kunt u in de Opgaaf meteen kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). U doet dan per 1 januari 2023 mee aan de KOR. Dit betekent dat u geen btw-aangifte meer hoeft te doen voor aangiftetijdvakken vanaf 1 januari 2023. Meedoen aan de KOR per 2023 heeft dan geen gevolgen voor het terugvragen van de btw over uw aanbetaling in 2022. U hoeft hiermee dus niet te wachten tot de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Deze goedkeuring en de nog aan te nemen wetswijziging zullen worden gepubliceerd.

Hebt u zich al aangemeld als btw-ondernemer in 2022 en niet gekozen voor de KOR, maar wilt u wel meedoen aan de KOR per 1 januari 2023? Zorg dan dat u zich alsnog op tijd aanmeldt voor de KOR.

Bron: belastingdienst.nl


Bent u voornemens om te gaan investeren in een zonnesysteem en wilt u verzekerd zijn van kwaliteit en rendement? Neem dan contact met ons op en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.


Iconicx Energy Advies
E. info@iconicx.nl | T. 036 303 3 025

De Marktprijzen

Bovenstaand worden handelsprijzen weergeven. Om tot de prijs voor de consument te komen rekent de overheid enkele verplichte toeslagen. Het energietarief bestaat uit het volgende:


Consumentenprijs op basis van één kilowattuur (kWh) stroom bestaat uit:

  • Stroomprijs van de inkoopmarkt;
  • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten;
  • Energiebelasting;
  • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE);
  • 21% btw.

 

Consumentenprijs op basis van één kubieke meter (m3) gas bestaat uit:

  • Gasprijs van de inkoopmarkt
  • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten
  • Energiebelasting
  • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)
  • Regiotoeslag
  • 21% btw

Statusinformatie

1. Verified = Gecontroleerd (De adviseur mag energie advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

2. Unverified A = Niet gecontroleerd (De adviseur mag vanwege een lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

3. Unverified B = Niet gecontroleerd (De adviseur is uit dienst en word niet meer gecontroleerd op energie advies en bemiddeling van overeenkomsten in de energiemarkt)

4. Suspended A = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

5. Suspended B = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek alleen onder begeleiding van een verified adviseur advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

6. Withdrawn = Per direct ingetrokken (De adviseur mag geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)